Czarny odcień czerni

Fotolia_62296280_Subscription_Monthly_XXLCzerń w makijażu permanentnym powinna być używana tylko do wykonania kresek na powiekach. Profesjonalne linergistki nie używają tego koloru do pigmentacji brwi, to błąd, który po czasie staje się niebiesko-zieloną „ozdobą na czole”. Używając koloru czarnego, także muszą wybierać jego odpowiedni rodzaj i w zależności od niego dostosowywać technikę wykonania.

W makijażu permanentnym używa się dwóch z trzech rodzajów czerni – sadzę węglową oraz tlenek żelaza. Trzecim rodzajem czerni jest sadza z substancji roślinnych, niestosowana w branży, ponieważ się nie rozpuszcza i nie utrzymałaby się w skórze.

CZARNA SADZA WĘGLOWA (CARBON BLACK)

Znana również jako: sadza piecowa, sadza kanałowa (wycofana z produkcji), sadza termiczna, czerń kostna. Są to produkty częściowego utleniania lub termalnego rozkładu ciekłych lub gazowych węglowodorów. Produkt powstający w trakcie niepełnego spalania paliw i innych materiałów zawierających w swoim składzie chemicznym znaczne ilości węgla. Głównym, choć nie jedynym składnikiem sadzy, jest amorficzna postać węgla.Oprócz tego sadza zawiera zwykle drobne  struktury grafitopodobne, niewielkie ilości fulerenów i struktur fulerenopodobnych oraz resztki spalanych substancji organicznych.

Powszechną praktyką w branży jest dodawanie małego procentu zasadowego błękitu (niebieski pigment nr 56) lub droższego miedzianego, ftalocyjaninowego niebieskiego do czarnych tuszy. Jest to jedna z przyczyn bardziej intensywnych zmian w kierunku niebieskiego niektórych rodzajów sadzy węglowych w odniesieniu do innych. Inną przyczynę stanowią metody wytwarzania.

CZERŃ ŻELAZOWA (IRON OXIDE)

Znana również jako: magnetyt (naturalnie namagnesowany minerał), magnetyt (sztucznie namagnesowany minerał), magnetyczny tlenek żelaza. Czerń żelazowa jest stopowym tlenkiem żelaza. Uzyskiwana jest z rudy magnetytu, wydobywanej z ziemi.

  • Cząsteczka sadzy węglowej – mimo że jest najmniejsza ze wszystkich cząsteczek pigmentów, jej okrągła i pofałdowana powierzchnia ab- sorbuje więcej światła, co czyni ją najczarniejszą z czarnych.
  • Cząsteczka czerni żelazowej – ma kształt sześcianu i posiada obszary, które odcinają możliwość absorpcji światła.

MIGRACJA PIGMENTU

Porównując masy sadzy węglowej i czerni żelazowej, można zauważyć, o ile cięższa jest czerń żelazowa. Sadza węglowa jest wyjątkowa wśród powszechnie stosowanych pigmentów, ponieważ ma najmniejszy ze wszystkich rozmiar cząsteczki. Linergista wykonujący pigmentację czy tatuaż z użyciem pigmentu z sadzy węglowej, musi wywierać tylko lekki nacisk. Przedostawanie się pigmentu do głębszych warstw występuje bardzo łatwo, w przeciwieństwie do czerni żelazowej, która ma o wiele większe cząsteczki. Przy cienkiej, delikatnej skórze powiek i wyraźnie widocznych naczyniach krwionośnych ryzyko migracji pigmentu jest bardzo wysokie. Pigment dostaje się do naczynka i „rozlewa się” pod skórą, tworząc plamę, np. w kąciku oka. Defekt jest praktycznie nie do usunięcia.

Więcej o makijażu permanentnym przeczytasz TUTAJ >>

Cząsteczka czerni żelazowej ma duży, sześcienny kształt. Kształt bezpostaciowej sadzy węglowej jest nieporównywalnie mniejszy i przypomina kiść winogron. Istnieje jeszcze kilka innych czarnych pigmentów dostępnych na rynku, lecz nie występują one na liście dodatków zatwierdzonych przez amerykańską rządową Agencję Żywności i Leków FDA (Food and Drug Administration), utworzoną w 1906 roku. Wchodzi ona w skład Departamentu Zdrowia i Usług Społecznych i jest odpowiedzialna za kontrolę żywności (dla ludzi i zwierząt), suplementów diety, leków (dla ludzi i zwierząt), kosmetyków, urządzeń medycznych i urządzeń emitujących promieniowanie (w tym także niemedycznych), materiałów biologicznych i preparatów krwiopochodnych w Stanach Zjednoczonych. Te kolory czarne nie są w praktyce wykorzystywane w branży.

GRAFITOWA CZERŃ

Znana również jako: czarny pigment nr 10, ołownica (Plumbago lub Black lead) i srebrny grafit. Barwnik ten jest stosowany w produkcji stali, baterii oraz naturalnie ołówków.

MIEDZIANA/CHROMOWA CZERŃ

Znana również jako: czarny pigment nr 28, czerń kompleksowa i czerń chromitowa. Czernie te odznaczają się pewnymi negatywnymi cechami, które ograniczają ich szersze zastosowanie. Wykazują się małą podatnością na wprowadzanie pod skórę oraz stają się niestabilne pod wpływem temperatury.

Żaneta Stanisławska Właścicielka ogólnopolskiej sieci Szkół Broadway Beauty International Group, trener z zakresu microblading, makijażu permaentnego i mikropigmentacji medycznej, wykładowca akademicki

Artykuł pochodzi z Beauty Inspiration 4/2016

Facebook

YouTube