Nowoczesne substancje aktywne – część 2

Female Scientist Studying Liquid In FlaskW poprzednim numerze Spa Inspirations opisane zostały dwie substancje aktywne, odgrywające niezwykle ważną rolę w dorobku współczesnej kosmetologii – kwas hialuronowy oraz kwas laktobionowy. Do listy substancji, których nie można pominąć, omawiając chemiczny i kosmetyczny dorobek naukowy, dołączyć należy także grupę antyoksydantów oraz wyjątkowa postać witaminy A – retinol.

ANTYOKSYDANTY

Ludzka skóra jest ciągle bezpośrednio wystawiona na działanie powietrza, promieniowania słonecznego, zanieczyszczenia środowiska lub innych działań mechanicznych i chemicznych. Prowokuje to powstawanie  wolnych rodników oraz reaktywnych form tlenu (ROS) z własnej przemiany materii . Zewnętrzne uszkodzenia skóry powstają w wyniku  promieniowania jonizującego, stresu ,spożywania alkoholu, palenia tytoniu , złego odżywiania, zanieczyszczenia środowiska i ekspozycji na promieniowanie UV. Szacuje się, że wśród wszystkich tych czynników środowiskowych UV stanowi aż  80%. Tak duża ilość  wolnych rodników tworzy w skórze stres oksydacyjny, który przekracza  zdolność obrony antyoksydacyjnej komórki skóry . Pod wpływem  procesów utleniania dochodzi do uszkodzenia DNA komórek  skóry, do mutacji i ich przedwczesnej śmierci. Można tu mówić o fotostarzeniu.  Organizm ludzki posiada swój  system obronny  (melaninę i przeciwutleniacze enzymatyczne ) oraz przeciwutleniacze  dostarczane w pożywieniu –  witaminy A, C, E. Najważniejszą strategią, która pozwoli zmniejszyć ryzyko uszkodzenia  wywołanie przez UV jest unikanie ekspozycji na słońce i stosowanie filtrów przeciwsłonecznych. Następnym etapem jest stosowanie zewnętrznie antyoksydantów doustnie oraz przez miejscowego stosowania i interwencji w celu zapobiegania stresowi oksydacyjnemu i wzmocnionej naprawy DNA.  Substancje te są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania skóry.

Witaminy C i E

Najbardziej znane i najczęściej stosowane z nich to witaminy C i E. Witamina C, czyli kwas askorbinowy, jest rozpuszczalna w wodzie i nietrwała – jest wrażliwa na obecność tlenu, promieniowanie UV i wysoką temperaturę. Forma rozpuszczalna w wodzie wymaga stabilizatorów, utrzymania niskiego pH oraz stosowania substancji zwiększających przenikanie. Wiąże się to z działaniem drażniącym.  Dlatego już od dawna stosuje się postacie estrowe – palmityniany, czyli formy tłuszczowe. Ostatnia najnowsza postać tetraizopalmitynianu askorbylu posiada skuteczność i aktywność kwasu askorbinowego bez jego wad niestabilności, trudnej przenikalności i drażniącego działania. Postać ta jest bardzo trwała i stabilna, nie wymaga kwaśnego pH formulacji, posiada wysokie powinowactwo do bariery lipidowej skóry, dzięki czemu łatwo i szybko wnika w jej głąb. Jest efektywny już przy niskim stężeniu na poziomie 1-3%, a maksymalny poziom działania to 10%. Witamina C stymuluje fibroblasty do syntezy kolagenu i elastyny, jest silnym antyoksydantem i chroni przed promieniowaniem UVB i UVA, rozjaśnia przebarwienia, wspomaga gojenie, działa łagodząco i przeciwzapalnie oraz wzmacnia naczynka krwionośne. Dzięki formie niewymagającej kwaśnego pH jest idealna dla skór wrażliwych, które nie tolerują czystej postaci witaminy C.
Witamina E stosowana miejscowo odgrywa ogromne rolę w ochronie skóry przed wolnymi rodnikami. Występuje w dużych ilościach i jest wytwarzana w ludzkich gruczołach łojowych. Tokoferole w formie alfa i gamma są częścią naturalnego płaszcza ochronnego i stanowi pierwszą linię obrony skóry przed stresem.  Jednak jej poziom drastycznie spada podczas promieniowania UV.  Najlepsze efekty uzyskuje się łącząc witaminę E z witaminą C, dzięki czemu ich działanie antyoksydacyjne i fotoochronne jest dwa razy silniejsze.

Kwas felurowy

Jednymi z najsilniejszych antyoksydantów jest kwas felurowy. Należy do kwasów fenolowych i wchodzi w skład ścian komórkowych wielu roślin. Kwas ferulowy nie tylko niszczy wolne rodniki, lecz także zwiększa aktywność enzymów neutralizujących wolne rodniki i hamuje ich powstawanie. Jest też naturalnym filtrem UV – pochłania promienie UVB w pełnym zakresie i część UVA. Udowodniono również, że stabilizuje i wzmacnia działanie witamin A i C. Posiada właściwości przeciwzapalne, przeciwdrobnoustrojowe i rozjaśniające. Innymi słowy, jest jednym z najbardziej efektywnych składników w nowoczesnych kosmetykach o profilu anti-aging. (…)

Anna Marcjasz

Czytaj cały artykuł w Spa Inspirations 6/2014 – wydanie drukowane / e-wydanie

Skontaktuj się z nami!

Facebook

YouTube